Hopp til innhold

Budsjettdrama på overtid: Blå ringerunde til Støre & Co

Partitoppene i Høyre og Frp driver brannslukking på Stortinget. I helgen har de ringt opposisjonen for å berolige dem om at det snart blir en budsjettavklaring.

Erna Solberg sitter rundt et stort bord, ved siden at står de andre parlamentariske lederne

RINGERUNDE: De parlamentariske lederne i Høyre og Frp har brukt helgen på å ringe rundt til opposisjonen på Stortinget. Dette bildet er fra arbeidet med asylforliket tidligere i år.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Samtidig har statsminister Erna Solberg bestemt seg for at hun avbryter eller tar en pause i sin turné i Nord-Norge og reiser til Oslo mandag.

For nå står hennes samarbeidsprosjekt på spill. Dersom KrF og Venstre nekter å støtte budsjettet, kan den kommende uken bli Solberg-regjeringens siste.

5. desember er absolutt siste frist

Klarer H/Frp-regjeringen å sikre budsjettstøtte fra Venstre og KrF? Eller gjør den betente striden rundt bilpakken og det grønne skiftet at Solberg må stille kabinettsspørsmål?

Innen finansdebatten i Stortinget mandag 5. desember må nasjonen og opposisjonen ha et svar.

De parlamentariske lederne i Høyre og Frp, Trond Helleland og Harald T. Nesvik, har i helgen ringt rundt til opposisjonslederne for å forsikre om at det blir en avklaring rundt statsbudsjettet før uken er omme.

– Vi har ringt og informert om at vi vil bidra til at opposisjonen skal få tid til å gjøre sine vurderinger, at regjeringen ikke skal drive noe hastverksarbeid inn mot finansdebatten, sier Nesvik i Frp til NRK.

Som NRK tidligere har fortalt ble opposisjonen kraftig provosert over at samarbeidspartiene ikke rakk fristen presidentskapet hadde satt. Sist torsdag klokken 18 skulle tilleggsinnstillingen for statsbudsjettet egentlig være på plass. Det ble det ikke noe av.

Fristene er satt for å få en ansvarlig prosess. Men nå hopper de bukk over alle vanlige regler.

Sp-leder Trygve Slagvold Vedum / NRK, 24.11.2016

Opposisjonen fryktet blant annet en kaotisk budsjettprosess, med liten tid til å sette seg inn i virkningen av vedtak eller forberede kritiske spørsmål til finansdebatten.

Flere kilder i opposisjonen tolker helgens ringerunde som et signal på at regjeringspartiene har satt en intern frist for når de enten må bli enige eller avklare et eventuelt brudd.

Stor avstand – sterke følelser

Men hva slags avklaring det blir, er fortsatt i det blå.

Partilederne i Høyre, Frp, Venstre og KrF har ikke møttes siden tirsdag.

Avstanden er stor.

Venstre-leder Trine Skei Grande var på gråten da hun omtalte den fastlåste situasjonen i en tale til Oslo Venstre lørdag. Samtidig bedyrer statsminister Erna Solberg at det i Høyre og Frp jobbes intenst for å finne en løsning.

Den løsningen må ifølge Venstre inneholde kraftige klimatiltak som monner på kutt i klimagassutslippene allerede fra 2017.

Den mye omtalte bilpakken, der høyere drivstoffavgifter kombineres med tiltak som samlet sett gjør det billigere å være fossilbilist, ligger fortsatt fast. Regjeringens ultimatum på det grønne skatteskiftet provoserer både KrF og Venstre, men det er Venstre som har mest å tape politisk dersom budsjettet ikke blir grønt nok.

Trine Skei Grande mener regjeringspartiene ikke tar ansvar for oppfølging av Parisavtalen.

FØLELSESLADET: Trine Skei Grande sier årets budsjettforhandlinger er det tøffeste hun har vært med på. I talen til Oslo Venstre sa hun at hun mener det er urettferdig at Venstre og KrF «skal bære hele Parisavtalen på sine skuldre».

Solberg til Oslo

Erna Solberg reiste lørdag til Nord-Norge på en reise som etter planen skulle vare til tirsdag. Statssekretær Sigbjørn Aanes sier til NRK søndag ettermiddag at hun trolig reiser tilbake til Oslo allerede mandag, men at det ikke er tatt stilling til om hun deretter reiser nordover igjen for å fortsette det oppsatte programmet.

Dersom Venstre ikke kan godta det neste tilbudet regjeringspartiene legger på bordet, blir det trolig brudd i forhandlingene.

Hvis Venstre bryter, må KrFs stortingsgruppe avgjøre om de slår følge eller fortsetter forhandlingene med regjeringspartiene på egen hånd. Hittil har KrF gjort det klart at de vanskelig kan se for seg en løsning uten at alle fire partier er med.

Men selv om både KrF og Venstre skulle bryte, gir ikke det nødvendigvis en regjeringskrise. KrF kan redde flertall for budsjettet, ved å stemme subsidiært for regjeringens budsjettforslag etter finansdebatten.

Dermed er det også lite fristende for regjeringen å forhandle om budsjettet helt fram til deadline 5. desember. Dersom det blir brudd, trenger de tid til å forberede budsjettforslaget de skal stille kabinettsspørsmål på.

AKTUELT NÅ